piatok 22. júla 2016

KDE NAKUPOVAŤ KNIHY NAJVÝHODNEJŠIE

Každý milovník kníh vie, že nakupovanie kníh je finančne náročná záležitosť a veľkosť peňaženky nikdy nekorešponduje s veľkosťou zoznamu kníh, ktoré si chceme prečítať. Knižnice sú samozrejme prvá možnosť, no niekedy sa nechceme rozlúčiť s knihou, ktorá na nás urobila veľký dojem alebo chceme mať ten pocit, keď sa pozrieme na prečítanú knihu bezpečne uloženú na poličke, a hneď sa nám vrátia všetky pocity a spomienky z obdobia, keď sme ju čítali. Takže kde je najvýhodnejšie knihy nakupovať?

SoulPancake books study chase new age creators

1. Bookdepository

Pre anglicky hovoriacich čitateľov je eshop bookdepository prvou voľbou - má totiž bezplatné poštovné do celého sveta a nekonečný výber kníh. Sľubuje dopravu na Slovensko do 5-7 pracovných dní od odoslania, ktorú síce nie vždy dodržiava, no priemerne by ste mali mať knižku doma do dvoch týždňov od objednania. Ak je však táto doba prekročená, perfektný zákaznícky servis zaručí okamžité vrátenie peňazí alebo odoslanie ďalšieho výtlačku (podľa toho, čo vám vyhovuje viac). Častokrát však dorazí aj pôvodný kus, čiže budete mať dva výtlačky za cenu jedného alebo, v prípade vrátenia peňazí, budete mať knihu úplne zdarma (stretla som sa dokonca s prípadom, keď bookdepository omylom odoslal 20 výtlačkov za cenu jedného - zákazník si mohol všetky nechať). Čo je však na bookdepository najviac lákavé, sú ceny. Bežný paperback vás vyjde na 7-11 eur, čo je niekedy aj dvojnásobne nižšia suma ako v slovenských eshopoch (kde ešte zaplatíte 3 eurá za poštovné). Odporúčam navštíviť aj ich Bargain shop s akciovými cenami, ktoré sa pohybujú pod 5 eurami. Rovnako odporúčam ukladať si knihy do wishlistu a pri každej návšeteve stránky sledovať ich cenu - niekedy ceny pri konkrétnej knihe na krátky čas signifikantne klesnú a vo wishliste sa to dá odsledovať najrýchlejšie.
mrw books someone ebooks

http://www.bookdepository.com
http://www.bookdepository.com/bargain-shop

2. Levné Knihy

Bratislavčania si určite pamätajú predajňu Levné knihy na Obchodnej, no už niekoľko rokov neviem o žiadnej pobočke na Slovensku. V Česku ich je však viacero a najnovšie už majú aj eshop, ktorý doručuje aj na Slovensko, podľa cenníka Slovenskej pošty, a dokonca pri nákupe nad 30 eur je zdarma. Pri nákupe nad 20 eur máte na poštovné 50% zľavu. 
Výhodou Levných knih je, že sú naozaj lacné. Väčšinu kníh kúpite za 1-3 eurá (dokonca väčšinou ide o pevnú väzbu). Nejedná sa však o neznáme alebo vyradené tituly. Častokrát tu kúpite knihy pomerne nové, ktoré v rovnakom vydaní kúpite v knihkupectve o ulicu ďalej za 10 násobok ceny. Kúpite tu všetky možné žánre, detské knihy, encyklopédie, kuchárske knihy, sci-fi, fantasy, krimi a iné, väčšinou v češtine, no majú aj anglickú sekciu. Musím však podotknúť, že v kamenných predajniach je výber oveľa väčší, čo sa však môže časom zlepšiť, keďže eshop je ešte veľmi mladý. Alebo si urobte výlet do Brna/Prahy/Ostravy a zastavte sa na predajni. No rátajte s tým, že budete odchádzať s plnými taškami kníh. Toto je napríklad môj nákup z posledných dvoch mesiacov (a to ani nie je všetko, don't judge me).



https://www.levneknihy.cz

P.S.: Nemýľte si Levné knihy s predjňami Lacné knihy, ktoré sa nachádzajú v hojnom počte po celom Slovensku. Tie sú síce tiež dobré a odporúčam ich pravidelne navštevovať, no ich ponuka je omnoho menšia a ceny vyššie ako v Levných knihách.

3. Martinus, Gorila, Panta Rhei

Nákup u najväčších slovenských predajcov kníh sa taktiež vypláca, no je dôležité vedieť KEDY nakupovať. Oplatí sa počkať na akcie, ktoré prebiehajú takmer stále a sledovať, aké knihy sa práve nachádzajú vo výpredajoch, Ak hľadáte konkrétnu knihu, najlepšie je vyhľadať si ju u všetkých predajcov a kúpiť u toho najvýhodnejšieho. Rovnako je možné využiť aj študentskú zľavu na ISIC kartu (Martinus 10%, Panta Rhei 5%).
Disney books beauty and the beast beast belle

http://www.martinus.sk/akcie/
http://www.gorila.sk/list/knihy/vypredaj-knih&sort=instock&filter=instock&limit=90
http://www.pantarhei.sk/akcie

4. Skupiny na sociálnych sieťach

Ďalším spôsobom ako sa dostať ku knihám za prijateľné ceny je nákup z druhej ruky. Ako online antikvariáty slúžia skupiny na facebooku, ktoré sa sústreďujú špeciálne na predaj/výmenu kníh priamo od ich majiteľov a ceny môžu byť veľmi príjemné. No pri takomto nákupe treba mať kopu trpezlivosti pri hľadaní v množstve príspevkov a pri jednaní s ľuďmi, ktoré je niekedy veľmi problematické,  ako vedia všetci, čo niekedy pracovali v tejto sfére. V tomto prípade odporúčam kupovať iba na dobierku (neposielať peniaze nikomu vopred na účet).
book club books suggestions genre

https://www.facebook.com/groups/452653084756992/
https://www.facebook.com/groups/369747316424859/

5. Veľtrhy kníh

Ak máte možnosť zúčastniť sa nejakého veľtrhu kníh (napríklad Bibliotéka v Bratislave), určite tak urobte. Množstvo predajcov na jednom mieste, akcie, súťaže, prednášky a autogramiády vám pronesú možnosti výhodného nákupu kníh, s podpisom autora a za nižšiu cenu ako bežne na predajni. Nevýhodou veľtrhov je však množstvo ľudí a preto odporúčam navštíviť veľtrh hneď po otvorení (väčšinou okolo 9:00 ráno). Najbližšia Bibliotéka sa bude konať v Bratislave 10.-13. novembra 2016.
books nerd library alexis bledel book store

Kde nakupujete knihy vy? :3


Poďme sa kamarátiť:
facebook: https://www.facebook.com/citamtedasom.blogspot.sk/?ref=aymt_homepage_panel
instagram: https://www.instagram.com/krachela/
goodreads: https://www.goodreads.com/user/show/12789706-andrea-salayov

1 komentár:

  1. Pekný článok! V Bratislave som kupoval naposledy v knihy za groš, ktoré sú situované na Obchodnej. Častokrát aj cez megaknihy, keď je super cena, ale v poslednom čase čo sa týka výberu aj ceny u mňa vedú títo: https://www.daryzivota.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.