pondelok 26. septembra 2016

KNIHA, KTORÁ VYDESILA AJ STEPHENA KINGA! - A HEAD FULL OF GHOSTS (Paul Tremblay) - RECENZIA


Ak hľadáte inšpiráciu na strašidelné jesenné čítanie, pri ktorom budete mať zimomriavky (a nie z toho, že ešte nekúria), mám pre vás perfektnú knihu. A head full of ghosts je novodobý hororový počin vydaný v roku 2015, ktorý síce nevydesí akciou a litrami krvi, no svojou atmosférou a psychológiou postáv vám nedá spávať ešte dlho po prečítaní. A keď nejaká kniha vydesí aj Stephena Kinga, majstra hororového žánru, tak to už je čo povedať! King totiž o nej tweetoval a už vtedy som si urobila mentálnu poznámku, že sa tejto knižke musím pozrieť na zúbky (v tomto prípade skôr tesáky).

O čom vlastne je?

Príbeh je postavený okolo 14-ročnej Marjorie, ktorá zdanlivo trpí posadnutosťou, no čitateľ si nikdy nie je tak úplne istý. Marjorie sa spolu s rodinou stane objektom v reality šou dokumentujúcej jej posadnutosť a celý proces jej exorcizmu. AVŠAK nič z tohto nie je skutočným hororovým elementom knihy. K tomu sa dostanete až na záver. Lebo dovtedy nebudete ani len tušiť, o čom v skutočnosti táto kniha je. 
Dej má niekoľko vrstiev, dokonca veľmi pripomína knihy kráľovnej súčasného thrilleru, Gillian Flynnovej (Stratené dievča). Okrem toho sa autor zaujímavo zahráva s uhlami pohľadu a s postavou rozprávača, ktorým je Marjoriina (vtedy) 8-ročná sestra Merry. Jej pasáže sa striedajú s blogovými príspevkami, ktoré detailne opisujú každú epizódu spomínanej reality šou a porovnávajú ju so známymi hororovými filmami (Exorcista). Práve toto dodáva knihe akýsi zvláštny pocit reálnosti.

Ak teda hľadáte čítanie na Halloween, ďalej nehľadajte. Vhodnejšiu knihu nájdete len ťažko. 

Aké horory čítate najradšej? Alebo ich radšej pozeráte?






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.