piatok 11. novembra 2016

SCIFI A FANTASY V JEDNOM - PÁN LEDOVÉ ZAHRADY (JAROSLAW GRZEDOWITZ)


Myslíte, že existuje život na inej planéte? Čo ak by existoval, a nielen to - na spomínanej planéte by existovala kompletná civilizácia, vyspelosťou podobná nášmu stredoveku. A s niečím navyše. Funguje tu mágia.

"Neznáme tu kulturu," říkali. Varovali ho před zavádějícími podobnostmi a přemýšlením ve vlastních kategoriích. "Uvidíš různé věci, ale nebudeš chápat jejich smysl. Některé se ti budou zdát špatné. Uvidíš děti popíjející alkohol, násilí v rodině, vraždy, intriky, brutalitu, cizoložství a kanibalismus. Nezabývej se tím, není to tvoje věc. Děje se to na druhé straně vesmíru. Ty máš najít pár lidí a vytáhnout je odtamtud. Ostatní ať si dělají, co chtějí."

Vuko Drakkainen je moderný pozemšťan, ktorý si rád užíva pizzu a cappuccino a iné výdobytky modernej technológie. Je však vybraný na misiu - zachrániť výskumný tím, ktorý uviazol na stredovekej planéte, kde nefunguje žiadna moderná technológia. Vydáva sa teda naprieč vesmírom, no to, čo v cieli svojej cesty nájde, určite nečakal. Je ešte nádej nájsť a zachrániť svojich kolegov?


Grzedowitz urobil s Pánom ledové zahrady veľmi dobrú prácu. Príbeh je pútavý a originálny - na poli fantasy si môže bez problémov merať sily s klasikami ako Pieseň krvi (Anthony Ryan) alebo Ľavá ruka boha (Paul Hoffman). No zároveň sa vydal do nie až tak preskúmaných vôd a vo svojej sérií prepojil žánre scifi a fantasy spôsobom, ktorý nemôže nikoho uraziť. Treba povedať, že fantasy je zastúpené v drvivej väčšine knihy, no práve scifi prvky dodávajú príbehu na originalite. 


Veľmi zaujímavým spôsobom uchopil autor postavu rozprávača - v úvode knihy sa strieda prvá osoba s treťou, no rozprávačom zostáva v oboch prípadoch tá istá postava, len je jej príbeh podávaný vždy z inej perspektívy. Približne v štrvtine knihy vstupuje do deja nová postava a s ňou ďalší rozprávač v prvej osobe. Nová dejová línia opisuje mladého dediča trónu a jeho cestu k jeho získaniu. Táto časť príbehu dokonca pripomína nedávno vydaný Rudý úsvit (Pierce Brown). 

Můžeš být cvok, pokud jsi bohatý

Záver knihy je bizardný a naplno sa v ňom prejavuje autorova fantázia. Ak holdujete žánru fantasy a rozmýšľate, po akom titule siahnuť ďalej - tento polský počin určite stojí za zváženie. Okrem toho má táto séria až štyri časti, čiže o dlhé zimné večery budete mať postarané. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.