nedeľa 18. decembra 2016

CUDZINKA (OUTLANDER) - DIANA GABALDON




Cudzinka Diany Gabaldon je objemné dielo plné akcie a horúcich scén, ktoré stavia do kontrastu život v 18. a 20. storočí. Cestovanie časom je v literatúre populárna téma, ktorá však so sebou prináša problémy. Čo sa stane, ak človek cestujúci v čase ovplyvní historický sled udalostí? Plynie čas v prítomnosti aj počas obdobia, ktoré hrdina strávi v inom storočí? Cudzinka našťastie tieto otázky bravúrne obchádza a dej sa sústreďuje skôr na život v minulosti, než na otázky, ako sa tam hlavná hrdinka dostala. Napriek tomu je vysvetlenie pre čitateľa dostatočné a logicky súdržné.

"Lebo kde je láska, rozprávať je zbytočné."


Je rok 1945 a Clare Randallová je po dlhšom odlúčení počas vojny opäť so svojím manželom na druhých medových týždňoch v Škótsku. Keď sa však dotkne monolitu v kruhu stojacich kameňov, je prenesená do roku 1743, kde sa stretáva so vzdialeným príbuzenstvom svojho manžela a jej dobrodružstvo v inej dobe začína...



Cudzinka je plná romantiky, no určite neočakávajte červenú knižnicu. Násilie a naturalistické scény korešpondujú s obdobím, v ktorom sa dej odohráva. Ak však máte problém s grafickým zobrazovaním niektorých tém, túto knihu radšej vynechajte. Pre milovníkov historickej fikcie však Cudzinka bude ideálnou spoločníčkou počas dlhých zimných večerov.



A ak nemáte čas (alebo odhodlanie) pustiť sa do takmer 1000 stranovej knihy, príbeh o Clare Randallovej bol aj seriálovo spracovaný. Zatiaľ máme k dispozícií dve série a všetko nasvedčuje tomu, že ich počet bude pribúdať. Trailer na seriál si môžete pozrieť tu:



2 komentáre:

  1. Cizinka patří ke knize, která mě uchvátila - autorka to se slovy prostě umí. Seriál taky nebyl špatný, ale poslední dobou se k němu nedokážu vrátit, takže... snad se to jednou zlomí :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa práve na seriál chystám, ale tiež ma už väčšinou adaptácie toľko nebavia, keď viem, čo sa tam stane :D ale vždy si pozriem aspoň niekoľko častí, aby som videla, ako sa postavy z knihy pretvorili do reálnej podoby :D

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.