streda 26. októbra 2016

DO DIVOČINY - JON KRAKAUER - KTO BOL CHRIS MCCANDLESS?


Pohľad Jona Krakauera do mysle 24-ročného Chrisa McCandlessa, ktorého telo sa našlo 6. septembra 1992 uprostred aljašskej divočiny, kde Chris dobrovoľne žil takmer štyri mesiace bez akýchkoľvek zásob potravy. Chris svoje zážitky dokumentoval formou denníka a fotografií, ktoré sa stali svedectvom a jediným vodítkom pri riešení záhady priebehu jeho posledných dní.

Výnimočnosť tejto knihy nespočíva len v udalostiach, ktoré dokumentuje, no Krakauer sa snaží pochopiť a vysvetliť motiváciu človeka, ktorý sa rozhodne zanechať život v civilizácií. Prečo niektorých láka divočina natoľko, že opúšťajú ľudskú spoločnosť a riskujú prežitie uprostred ničoho? 


Niet divu, že osud mladého američana dojal Krakauera natoľko, že sa rozhodol jeho príbeh preskúmať do hĺbky. On sám bol totiž od detstva zapáleným dobrodruhom a Chrisova túžba po samote a odľahlých miestach mu bola veľmi blízka. V snahe vysvetliť jeho rozhodnutia opisuje Krakauer svoje vlastné zážitky, keď sa ako 23-ročný mladík rozhodol na vlastnú päsť zdolať Devil's Thumb - 2767 m.n.m vysoký aljašský vrch. 


Jedným z hlavných cieľov knihy je objasniť Chrisovu záhadnú smrť, ktorá sa stala medzi odborníkmi zdrojom viacerých diskusí. Ako oficiálna príčina smrti sa uvádza podvýživa, no čo spôsobilo, že dovtedy zdravý mladík, ktorý úspešne prežil takmer štyri mesiace, náhle prestal písať záznamy v denníku a dovtedy schopný lovec nebol schopný uloviť nič, aj keď z jeho fotografií vieme, že s lovom problémy nemal?


Chris, tušiac, že jeho čas sa kráti, napísal svoj posledný odkaz a spolu s ním vytvoril posledný autoportrét, ktorý sa našiel na poslednom filme v jeho fotoaparáte:


Jeho rozlúčkový odkaz znie takto: "Mal som šťastný život a ďakujem Pánovi. Dovidenia a Boh vám všetkým žehnaj!"

Chrisov príbeh inšipiroval okrem Krakauerovej knihy aj rovnomenný film z roku 2007.


Na mieste uprostred aljašskej divočiny, kde Chris McCandless prežil svoje posledné chvíle, stojí doteraz jeho provizórny prístrešok - autobus číšlo 142, ktorý tu zostal po nevydarenom pokuse o výstavbu cesty. Jeho steny stále zdobia nápisy dokumentujúce životy jeho prechodných obyvateľov a medzi nimi aj pamiatka na toho najnámejšieho, ktorý si tak ako jeho literárne vzory zvolil pseudonym - Alexander Supertramp. Na nápise stojí: "A teraz vchádzam do divočiny"


nedeľa 23. októbra 2016

ILLUMINAE (AMIE KAUFMAN, JAY KRISTOFF) - SCIFI NOVINKA, KTORÁ PREKVAPÍ


Illuminae je originálne dielo, ktoré poteší nielen fanúšikov literatúry, ale aj umenia všeobecne. Príbeh je písaný formou dokumentov, obrazov, zápiskov alebo vizuálnych hier so slovami, ktoré sa miestami čítajú ako poézia a do oblasti young adult literatúry prinášajú nový vietor. Illuminae je doslova návrat ku klasike, ktorý rieši morálne problémy umelej inteligencie a čo všetko sa môže stať, keď sa táto umelá inteligencia obráti proti človeku.


Centrálnym motívom deja je však základný stavebný kameň literatúry - príbeh lásky dvoch mladých ľudí. Romantika je v príbehu pomerne v silnom zastúpení, no nepôsobí umelo, ani neoriginálne. Je to príbeh dvoch ľudí z vesmírnej kolónie, ktorí boli pri útoku na ňu oddelení a počas vesmírneho boja o život hľadajú zároveň cestu k sebe.


Okrem toho je v knihe aj množstvo akcie, bojov, napínavých častí a dokonca aj niečo pre priaznivcov zombie seriálu The Walking Dead. K tomu nechýba ani zdravé množstvo humoru. Autori vytvorili dokonalý literárny mix námetov, žánrov a foriem, ktorý by teoreticky spolu vôbec nemal fungovať, no napriek tomu funguje perfektne. 


Aj keď má kniha viacero technických častí a tvoria ju rôzne druhy samostatných dokumentov, príbeh je veľmi dobre čitateľný. Práve vďaka tejto forme pôsobia udalosti vierohodnejšie a čitateľ má pocit,že sám postupne odkrýva ich časovú os, čím sa príbeh stáva takmer interaktívnym.


Ak máte pocit, že do ďalších Hviezdnych vojen je ešte príliš ďaleko (ach, tak ďaleko, v galaxií far far away), nechajte Illuminae uspokojiť túto túžbu po ďalekých vesmíroch a vydajte sa skúmať tajomstvá lodí Hypatia, Copernicus a Alexander. 

Illuminae spisy vychádzajú v češtine už 7.11. vo vydavateľstve Cooboo. 

štvrtok 20. októbra 2016

REBEKA - DAPHNE DU MAURIER - DESIVÁ ROZPRÁVKA PRE DOSPELÝCH




Zaujímavou alternatívou k moderným psychologickým thrillerom (ako Stratené dievča, Gillian Flynn) by mohla byť práve Rebeka od Daphne du Marier. Tento román s intenzívne temnou atmosférou vyšiel už v roku 1938 (čiže ochvíľu bude oslavovať okrúhlych 80 rokov) a dva roky potom sa dočkal aj slávneho filmového spracovania pod taktovkou samotného majstra hororov Alfreda Hitchcocka.



Celý film môžete v pôvodnom znení nájsť aj na youtube:



Príbeh má typicky "popoluškovskú" zápletku - mladé a chudobné dievča stretne staršieho a bohatého majiteľa slávneho sídla, zoberú sa a naše dievča sa presťahuje do tohto veľkého neznámeho prostredia, ktoré je popretkávané spomienkami na Rebeku - majiteľovu bývalú ženu, ktorá tragicky zahynula rok predtým. A všetko začína byť zvláštnejšie a zvláštnejšie...



Zaujímavým aspektom je rozprávač deja- spomínané dievča, ktoré však v celej knihe nedostane meno, vďaka čomu pôsobí príbeh ešte tajomnejšie. Rovnako je celý dej popretkávaný veľmi prekvapivými a napínavými momentami. Za zmienku stojí aj známa prvá veta - "Last night I dreamt I went to Menderley again", teda "Minulú noc sa mi snívalo, že som opäť išla do Menderley". Autorka dokázala brilantne jednou vetou vyvolať v čitateľovi hneď niekoľko otázok (Čo je Menderley? Prečo tam rozprávač už nie je? Prečo je zážitok z Menderley taký intenzívny, že sa rozprávačovi o ňom sníva?) a s tým aj túžbu čítať ďalej. Možno práve preto patrí tento úvod knihy k najlepším a najznámejším v dejinách literatúry.



Ak hľadáte ideálnu knižku na hmlistné a upršané jesenné počasie, zabaľte sa do deky s Rebekou na kolenách a nechajte sa unášať jej atmosférou. Príbeh určite osloví aj náročných čitateľov a priaznivcov modernej literatúry.




utorok 4. októbra 2016

KEĎ JE FILM LEPŠÍ AKO KNIHA - DOMOV PRE NEOBYČAJNÉ DETI SLEČNY PEREGRINOVEJ


Každý už určite videl túto zvláštnu knihu s levitujúcim dievčatkom na obálke. Recenzie sa hrnú zo všetkých strán, no aká je vlastne táto kniha naozaj? Úprimne? Neobyčajná.

Ransom Riggs zozbieral množstvo starých fotografií, ktoré chcel vydať ako fotoknihu, no nakladateľ mu poradil, nech k nim vymyslí aj príbeh. A tak vznikol Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej. A naozaj, autentické fotografie, ktoré dopĺňajú príbeh, boli pre mňa najzaujímavejšou časťou celej knihy, prezentujúce autorovu výnimočnú fantáziu a originalitu. Nehovoriac o tom, že zvýrazňovali temnú atmosféru príbehu.

Hlavnou postavou je 16-ročný Jake, ktorý sa snaží vyrovnať so smrťou svojho starého otca, a tak navštívi ostrov, ktorý jeho straý otec spomínal. Príbeh je pútavý a atmosferický, zobrazuje problémy dospievania a izolácie. Svet, ktorý autor vytvoril, je originálny, radostný a temný zároveň, čo je zložité dosiahnuť.

Problémy pre mňa nastali v záverečnej časti príbehu, ktorá pôsobí oponáhľane a neprirodzene akčne. Z desivej atmosféry typickej YA knihy sme prenesení do omnoho detinskejšieho "middlegrade" žánru, kde aj príšery pôsobia menej desivo a takmer komicky. Dej je stále viac a viac chaotický a je ťažšie sledovať smerovanie autora. Nebyť tejto nezvládnutej záverečnej časti, Domov slečny Peregrinovej mohol byť bez väčších problémov 5-hviezdičková kniha. Takto je to iba 3,5, no stále sa určite oplatí prečítať, hlavne kvôli originálnej forme a dejovým elementom.

AVŠAK všetky problémy, ktoré som s knižnou verziou mala, zobral do rúk Tim Burton a vytvoril niečo "burtonovsky" dokonalé. Takmer nikdy sa nestáva, že film je lepší ako jeho knižná predloha, no perfektným obsadením (Eva Green, Samuel L. Jackson, Judy Dench) a upraveným scenárom sa Burtonovi podarilo neočakávané a Riggsa prekonal na plnej čiare. 


Burton síce kompletne zmenil dejovú líniu zo záveru knihy, no urobil to spôsobom, ktorý žiadnemu čitateľovi nemôže vadiť. Do príbehu pridal množstvo humoru a nadhľadu a zo Samuela L. Jacksona vytvoril záporáka, ktorého chceme síce nenávidieť, no rýchlo sa stane naším obľúbeným charakterom. Ani zámena schopností Emmy a Olive (Emma má v knižnej verzií schopnosť narábať s ohňom, nie so vzduchom) mi vôbec nevadila, rozumiem, že bez nej by nebolo možné vytvoriť divácky efektné scény (scéna s loďou známa už z traileru). Jediné negatívum vidím v obsadení hlavnej postavy Jake-a, ktorého herecký výkon miestami pokryvkával, no celkovo to nebolo nič neodpustiteľné. 


Ktoré filmové adaptácie podľa vás prekonali svoje knižné predlohy?


nedeľa 2. októbra 2016

PREČÍTANÉ ZA SEPTEMBER 2016

Je tu začiatok októbra a s ním konečne jesenné počasie, ktoré je na čítanie najlepšie, aké môže byť. Svetrová sezóna v plnom prúde. A nie ten druh, keď o siedmej ráno vychádzate spokojne z domu v svetríku a podkolienkach a na obed máte pocit, že spolu s Frodom horíte v ohňoch Hory osudu. 

The Simpsons hot heat warm heat wave

Ale napriek neľudským teplotám som vytiahla obligátne tekvice, po večeroch som zapaľovala sviečky z Ikey a čítala som akoby bola jeseň. Podarilo sa mi zdolať 9 kníh, čo je vzhľadom na teplotné podmienky a začiatok semestra prekvapivo dobrý výsledok.

1. Golden son (Red Rising #2) - Pierce Brown



Prvým septembrovým čítaním bolo pre mňa pokračovanie perfektného sci-fi dystopického románu Red Rising. Avšak toto pokračovanie ani zďaleka nedosiahlo očakávania, ktoré vo mne zanechala prvá časť. Hoci Golden son bol omnoho viac "sci-fi" a akčný ako prvá časť, neobsahoval toľko zaujímavých a premyslených momentov. Kniha na mňa pôsobila ako typický marvelovský film, plný akcie a efektov, no príbeh a postavy boli odsunuté na druhú koľaj. Síce mám stále chuť prečítať si finále tejto trilógie (Morning star), už to pre mňa nie je takou prioritou ako pred sklamaním z druhého dielu. Hodnotila som 3/5 hviezdičiek.

2. Every Heart a Doorway (Wayward Children #1) - Seanan McGuire



Po sklamaní z predchádzajúcej knihy som do tejto vkladala veľké nádeje. Bola to totiž fantasy novinka s nadšenými recenziami a zaujímavou zápletkou. Príbeh sa odohráva v škole pre deti, ktoré navštívili magické svety a v tejto inštitúcií sa majú naučiť znova žiť v reálnom svete. Okrem toho mala mať kniha aj detektívnu zápletku. 
Zo začiatku som bola z príbehu nadšená a poetický štýl písania mi vyhovoval, no ako dej pokračoval, všetko začalo byť zvláštnejšie a zvláštnejšie a detektívna zápletka jednoducho odhaliteľná aj pre priemerne inteligentného primáta. Možno pre nižšie vekové kategórie to môže fungovať, no aj tam by som určite vedela odporučiť zmysluplnejšie diela. Škoda, lebo nápad to malo skvelý. Hodnotila som 2 z 5 hviezdičiek. 


3. Manželovo tajomstvo - Liane Moriarty


Aby som bola úprimná, túto knihu som čítala hlavne kvôli obálke. Recenzia tu - http://citamtedasom.blogspot.cz/2016/09/manelovo-tajomstvo-liane-moriarty.html 
Kniha sa čítala veľmi rýchlo, no tento žáner (Adult) nepatrí k mojim obľúbeným, čo sa asi odrazilo aj na hodnotení (3 z 5). No vidno, že autorka vie vytvárať realistické ženské charaktery a opisovať ich vnútorný svet spôsobom, ktorý nie je v literatúre až tak častý. 

4. Fanúšička - Rainbow Rowell



Konečne septembrová kniha, ktorú som si skutočne užila. Recenzia tu - http://citamtedasom.blogspot.cz/2016/09/recenzia-fanusicka-fangirl-rainbow.html
Od Rainbow Rowell som zatiaľ prečítala iba knižku Eleanor a Park, no obe tieto knihy boli perfektné, poetické a nie príliš sentimentálne, čo veľmi oceňujem pri romantických contemporary dielach. Určite sa oplatí prečítať. Hodnotila som 5 z 5 hviezdičiek.


5. Queen of Shadows (Trón zo skla #4) - Sarah J. Maas


Môže Sarah J. Maas napísať niečo zlé. Nie. To je proste fakt. Tak ako že slnko vychádza každý deň. Alebo že po horore si vždy musíte pozrieť disneyovku, aby ste sa nebáli spať. 
Tak si aj Queen of Shadows udržala kvalitu, ktorá sa od nej očakávala. Síce som mala niektoré menšie problémy s určitými časťami príbehu (ako napríklad Aelin a Rowan a ich detinskosť), väčšina knihy bola perfektná a už teraz sa teším ako v októbri prečítam predobjednané Empire of storms. 
Hodnitila som 4,5 z 5 hviezdičiek.

6. Selekcia (Selekcia #1) - Kiera Cass




Vôbec som nemala v pláne čítať túto trilógiu v septembri, ale nejako som o nej počúvala z každej strany a čítala sa neskutočne rýchlo. Dej je o princovi, ktorý si hľadá budúcu manželku (a kráľovnú) prostredníctvom televíznej šou v štýle Nevesty pre milionára spomedzi bežných obyvateliek ríše. Recenzia tu - http://citamtedasom.blogspot.cz/2016/09/selekcia-kiera-cass-dystopicka-nevesta.html
Hodnotila som 4,5 z 5 hviezdičiek.

7. Elita (Selekcia #2) - Kiera Cass



Keďže sa Selekcia čítala tak rýchlo, hneď som pokračovala s Elitou. Hoci menej prvoplánovo zábavná ako prvá časť, no zato rieši dôležité spoločenské problémy, čo v tomto druhu YA literatúry oceňujem. Bola som príjemne prekvapená a hodnotila som 4,5 z 5 hviezdičiek.

8. Prvá (Selekcia #3) - Kiera Cass



A keď už som bola tak rozbehnutá, rovno som pokračovala v závere pôvodnej trilógie (aj keď teraz už vyšli aj ďalšie časti). Perfektné, napínavé, akčné a dokonca miestami originálne. Skvelé zakončenie dejovej línie a ja som si to neskutočne užila. Hodnotila som 4,5 z 5 hviezdičiek.

9. A Head Full of Ghosts - Paul Tremblay



A keďže koncom mesiaca konečne nastala poriadna jeseň a ja som sa dostala do skutočnej halloweenskej nálady, siahla som po hororovom počine Paula Tremblaya, ktorý bol skutočne dokonalým strašidelným zakončením mesiaca. Recenzia tu - http://citamtedasom.blogspot.cz/2016/09/kniha-ktora-vydesila-aj-stephena-kinga.html
Hodnotila som 5 z 5 hviezdičiek.

Čiže celkovo to vyzeralo v septembri takto:
Počet prečítaných kníh: 9
Žánre: sci-fi 1, fantasy 2, dystopia 3, YA contemporary 1, adult 1, horor 1
Najlepšia kniha: Selekcia (Kiera Cass)
Najhoršia kniha: Every Heart a Doorway (Seanan McGuire)

Kto sa teší na október? 

Cheezburger halloween dancing