sobota 18. februára 2017

VEĽKÉ MALÉ KLAMSTVÁ//SEDMILHÁŘKY//BIG LITTLE LIES - LIANE MORIARTY


Liane Moriarty je obľúbená vďaka svojim románom, ktoré zobrazujú hlavne životy žien v strednom veku v súčasnej Austrálii, čo samo osebe neznie ako niečo s dramatickým potenciálom, no opak je pravdou. 

Veľké malé klamstvá začínajú vraždou - no čitateľ nevie, kto sa stal obeťou, ani kto bol za čin zodpovedný a tak dej plynie retrospektívne od tohto momentu a vysvetľuje udalosti, ktoré k nemu viedli. Avšak určite nečakajte žiadne kriminálne vyšetrovanie, ani detektívku - centrom príbehu je priateľstvo a životy troch žien, ktoré vidíme v bežných situáciách, ako napríklad zápis dieťaťa do školy a rivalita medzi rodičmi alebo problémy s bývalým manželom. Moriarty veľmi výnimočným spôsobom zobrazila tému domáceho násilia a hlavne otázku, prečo obete domáceho násilia zostávajú so svojimi partnermi. 



Postavy (hlavne ženy) sú napísané výnimočne dobre, majú bohatý vnútorný svet a pôsobia reálne, teda im budete počas čítania držať palce. Ich charaktery majú množstvo vrstiev a nikto nie je výhradne kladná, ani záporná postava, čo nesmierne oceňujem.

Napriek ťažším témam sa však kniha číta veľmi rýchlo a prirodzene, má takmer atmosféru klasických tínedžerských románov, čiže si ju určite môžete vychutnať, aj keď máte do stredného veku a problémov s ex-manželom ešte ďaleko. V príbehu sa tiež nachádza niekoľko dejových zvratov, ktoré nie sú zďaleka také predvídateľné ako v populárnejšej knihe autorky - Manželovo tajomstvo.



Ak však práve nemáte čas (alebo chuť) na tento druh knihy, Malé veľké klamstvá budú mať už zajtra (19.2.2017) premiéru na HBO a v hlavných úlohách so zvučnými menami - Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Sheilene Woodley (ktorú poznáme z Divergencie) a (!) Alexander Skarsgard (True Blood).


Čítali ste Veľké malé klamstvá alebo to máte v pláne? Zaujal vás seriál? Dajte mi vedieť v komentároch!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.