pondelok 1. mája 2017

GIVEN TO THE SEA - MINDY MCGINNIS // RECENZIA



Fantasy novinka Given to the Sea bola v zahraničí veľmi očakávanou, no po jej vydaní sa názory na ňu začali značne rozchádzať. Momentálne má na Goodreads hodnotenie iba 3,48*. Mňa však veľmi pozitívne prekvapila.

Kniha má až štyri uhly pohľadu, čo je pomerne veľké číslo, no v tomto prípade mi to vôbec nevadilo. Práve naopak, pripomínalo mi to iné fantasy diela s podobnou štruktúrou, napríklad Game of Thrones. Štýl písania je až nezvykle vysoký pre YA a pôsobí dospelo (preto ak chcete čítať v angličtine, nechajte si na to viac času) - autorka necháva veľa vecí nedopovedaných alebo ich iba naznačí, čo podnecuje predstavivosť čitateľa. Určite treba veľa čítať medzi riadkami, čo mne osobne vyhovuje omnoho viac ako keď je všetko prehnane opísané a vysvetlené "po lopate". Rovnako oceňujem aj originálne dejové rozhodnutia a nečakané zvraty (vrátane nečakaných smrtí typických pre spomínané Hry o tróny).

"Neexistuje spôsob, ako sa s tým vyrovnať, mladý Lithos. Všetky veci raz zomrú. My ich len môžeme držať za ruku pri tom, ako odchádzajú."

Khosa je jednou z Odovzdaných (Given), tak ako generácie žien pred ňou, a jej osudom je stať sa obeťou mora. Najskôr však musí splodiť dcéru, ktorej osud bude rovnaký. Táto téma sa nesie celým dejom a autorka bravúrne zobrazuje všetky emócie a situácie, ktoré z toho vyplývajú - rešpekt, ale aj nenávisť ľudí kvôli tomu, že more sa búri a Khosa ešte nečaká dieťa. 
Vincent je synom princa, jeho starý otec je stále kráľ a teší sa dobrému zdraviu. O trón nemá záujem, no nemôže sa vyhnúť svojmu osudu...
Indiri sú dvojičky, Dara a Donil, poslední svojho druhu. Snažia sa nájsť si miesto vo svete, ktorý zničil ich predkov a zachovať v sebe všetky zvyšky mágie, ktoré im ešte zostali.
Witt stojí na čele vojska, ktorého cieľom je podrobiť si Vincentovo kráľovstvo. Táto dejová línia bola jediná, ktorá ma nebavila, hlavne ku koncu, pravdepodobne kvôli prostrediu a vojnovej tematike. No aj tu autorka dokázala priniesť zaujímavé myšlienky, napríklad o smrti a umieraní.


Celkovo má kniha veľmi silný začiatok a koniec, v strede je dej dosť pomalý, no je veľlmi dobre napísaná a zobrazuje témy, ktoré sú silné a originálne. Autorka vytvorila veľmi temnú atmosféru nadchádzajúceho konca a počas celej knihy je cítiť, že Khosa má čoskoro zomrieť vo vlnách. 

Čo sa týka romantiky, tak nejaké jej náznaky v deji nájdeme, no rozhodne nejde o typické romantické vzťahy. Naznačený je milostný trojuholník, možno dokonca štvorec alebo nejaký iný útvar, no iba veľmi okrajovo. 

Okrem pomalého tempa deja uprostred knihy hodnotím negatívne nedostatočný "worldbuilding", teda svet, ktorý autorka vytvorila, lebo okrem dvoch národov a zmienke o treťom sa o ňom nedozvedáme nič. Okrem toho som mala miestami problém sledovať ktorá postava bola ktorá (hlavne pri vedľajších postavách), pretože mali veľmi podobné mená.

A na záver ešte varovanie: Kniha má grafický obsah, zobrazuje násilie, pokusy o znásilnenie a veľká časť deja sa sústreďuje na nevyhnutnosť toho, aby Khosa splodila dieťa čo najskôr, čiže určite by som ju neodporúčala mladším čitateľom alebo komukoľvek, komu sú tieto témy nepríjemné.

BONUS: Seriózne bola v tejto knihe scéna, kde ľudia jazdili do boja na mačkách, čiže ak vás nepresvedčilo nič iné, aby ste si knihu prečítali, tento dôvod už asi nič netromfne.

Stručne o knihe

Názov: Given to the Sea
Autor: Mindy McGinnis
Rok vydania: 2017 (Putnam Books)
Diel: #1 z 2 (zatiaľ vydaný 1 - názov série je Given Duet a publikácia druhej časti sa očakáva v roku 2018)
Počet strán: 352
Hodnotenie na Goodreads: 3,45/5 (503x)
Moje hodnotenie: 3,5/5



2 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Po knize pokukuji už od jejího vydání :) Láká mě nádhernou obálkou i podle anotace :) Teď jsi mě nalákala ještě víc :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeeej to ma teší :333 Určite sa oplatí prečítať si ju ;-)

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.